PER QUÈ UN PROGRAMA DE BENESTAR EMOCIONAL I SALUT MENTAL?
L’Organització Mundial de la Salut defineix la salut com «un estat complet de benestar físic, mental i social, i no només com l’absència de malaltia o dolència». També diu que “la salut mental és part integrant de la salut; tant és així que no hi ha salut sense salut mental” (OMS, 1998). És per això que l’actual concepte de salut mental està expandint-se cap a un enfoc més ampli que el dels trastorns definits clínicament.
L’escola és un bon espai per treballar la salut mental perquè ofereix una xarxa social estable. D’altra banda, implementar aquestes estratègies en l’àmbit educatiu produeix augment d’habilitats socials, disminució de comportaments disruptius i millora del rendiment acadèmic dels estudiants. En aquest context l’escola s’erigeix com el principal espai de prevenció.
Millorar la salut mental de nens i adolescents ajudarà a millorar també la seva trajectòria vital, generarà beneficis als individus i, de retruc, a la societat en general.
Existeix consens a nivell internacional que els programes promocionals i preventius de salut mental són necessaris per al benestar dels estudiants i proporcionen factors protectors de la salut mental.
A molts centres educatius de Catalunya ja s’hi estan aplicant eines per millorar el benestar de l’alumnat i (en menys mesura) el de docents i famílies. Però aquestes eines (xerrades, tallers, programes d’unes sessions) no solen aplicar-se de forma integral ni duradora i gairebé mai formen part d’un estudi, de forma que se’n pugui mesurar l’impacte i se’n puguin extreure conclusions sòlides.
El Cor de Maria-Sant Josep implementa el curs 2024-25 el programa Nord de benestar emocional i salut mental, programa pioner a Catalunya, que incideix sobre alumnes, famílies i personal.